Biztonság

Ha egy motorbiciklire ülsz, akor egy tudatos kockázatot vállalsz. Az enduro túráink legnagyobb prioritása, hogy sértetlenül és biztonságban térj vissza utadról. Ezt úgy érhetjük el, hogy távolságot tartva, szint szerint és megfelelő sebességgel haladunk a pályán, miközben a megfelelő védőfelszerelést is viseljük.

Röviden

  1. haladj felelősségtudatosan
  2. minden rendben kéne legyen

Alaposabban

Ha az életed egyetlen proritása a biztonság, inkább maradj otthon. Szó szerint, ne hagyd el a az otthonod.

Az Enduro motorbiciklik veszélyesnek tűnhetnek a kívülállóknak, de nem azok. * más tevékenyslégekhez képest

Motorbiciklizni a KÖZUTAKON veszélyes lehet. Ezt mindannyian tudjuk és a balesetstatisztikák is bizonyítják. Néhányunk pontosan ebből az okból kifakadóan csakis off-road motorozik. A fák nem vezetnek veszélyesen, de az autók igen.

Az off-road enduro motorbiciklizés teljesen más. Megszokott dolog, ha valaki alacsony sebességgel, kihívásokkal teli terepen leesik a motorbiciklijéről. Komoly védőfelszerelést viselünk, ami enyhíti az ütközéseket, de horzsolások így is előfordulnak. A komoly balesetek és sérülések, legalábbis a felelősségtudatos motorbiciklisek esetében. (A versenyeket más témába soroljuk.)

A veszély leginkább a sebességet kedvelők esetében lép fel.

Fogadd meg a profik tanácsait. Az Enduro királyának tartott Graham Jarvis szerint meg kell tanulnunk lassan haladni, még mielőtt nagy sebességgel hajtanánk.

Vigyázz a társaidra, tarts némi távolságot. Ez nem egy verseny, kivéve ha éppen az. Az előtted haladó személy bármikor elcsúszhat és leeshet a motorbiciklijéről. Ilyenkor muszáj fékezned, vagy kikerülnöd őt, hogy nehogy a motorbicikléjébe ütközz, vagy rosszabb esetben, a személybe ütközz és emiatt megsérüljön.

Túráink nagy részét két profi túravezető koordinálja. Egyikük vezeti a csoportot, míg a másik segít a kezdőknek. Néha a csoport kettéválik. Így a tapasztaltak választhatják a nehezebb útvonalat, míg a többiek kevesebb akadállyal ellátott útvonalon haladhatnak tovább. Fontos, hogy a tagok olyan sebességgel haladjanak amely a legmegfelelőbb és kényelmes számukra. A túravezető időnként lassít majd, hogy ellenőrizze, ha valaki esetleg lemarad-e. A sebességét a csoport sebességéhez fogja illeszteni.

Kiváló minőségű védőfelszerelést kínálunk: sisak, védőszemüveg, csizma, gerincvédő, térd- és könyökvédők, kesztyűk. Ha valaki ezeket viseli, egy igazi gladiátornak érezheti magát. Ezzel ellentétben, a hegyibiciklizéskor nem szoktak védőfelszerelést hordani és leesni egy hegyibicikliről ugyanolyan mint leesni egy enduro bicikliről. Been there, done that.

Kötelezően csatold be a sisakszíjadat. Ha nincs jól becsatolva, a sisak leeshet a fejedről egy ütközéskor, védetlenül hagyva a fejed.

Néha a motorbiciklisek leveszik a védőszemüvegüket egy kihivásokkal teli terepen, jobb levegőellátás érdekében. Ez lehetséges, viszont légy tudatában az esetleges veszélyeknek és tedd vissza minél hamarabb a szemüveged. A faágak veszélyesek lehetnek, mivel az arcodat vagy szemeidet meg tudják karcolni. Az előtted lévő kerékről leperegő sár és kövek megüthetik az arcodat. Ez sokszor elő szokott fordulni, éppen ezért tarts távolságot vagy ne azon a vonalon haladj, mint az előtted lévő biciklis.

Az alkoholfogyasztás sofőrök számára szigorúan tilos Romániában, 0.0 az alkoholtolerancia, és szociálisan sem elfogadott a vezetés alatti alkoholfogasztás, mégha közutaktól távol is történne ez meg.

Ha nem érzed jól magad, ne vezess. Ha nagyon fáradt vagy, szólj a túravezetőnek, és térj vissza biztonságosan a szállodába (a túravezetővel vagy a csoporttal, nem hagyunk senkit sem egyedül). Fontos, hogy a túrák során elegendő vizet fogyassz. Töltsd fel a palackodat egy pataknál vagy forrásnál.

Rajtad múlik, hogy szeretnél-e egészségbiztosítást vagy sem. Ha igen, győződj meg róla, hogy fedezi-e az extrém sportok által okozott balesetek költségeit, mint ahogy az enduro motorbiciklizés és enduro versenyzés is számontarthó.

A legközelebbi kórházak Kolozsváron vannak.

Idegenvezetőnk, Horia, rohammentős. A síjelés miatt. Itt napirendjén történnek balesetek. Az előnye a sírezortoknak, hogy egy mentőcsapat bármikor készen áll a segítségedre sietni, vagy a legközelebbi kórházba szállítani. A romániai vadonra ez nem jellemző.

Vigyázz magadra. Minden rendben kéne legyen.